”När regeringen springer i väg åt höger, då springer inte vi med”
Stefan Löfven gör allt för att begrava blockpolitiken.
Men Alliansen håller hårdnackat emot och Jonas Sjöstedt är inte heller intresserad av att luckra upp några låsningar.
– Jag tycker att det är naturligt att rödgröna partier samarbetar med varandra, säger V-ledaren.
Inom politiken sägs det ibland att det inte är valresultatet för ett parti som är det viktiga. Det är vad du kan göra med de röster du får.
Inför valet 2014 var förhoppningarna inom Vänsterpartiet stora. Partiledaren Jonas Sjöstedt hade lett en kampanj mot vinster i välfärden som fick stort genomslag.
Men när resultatet kom stod det klart att V i praktiken stod still och landade på 5,7 procent.
Kort efter valet meddelade dessutom Stefan Löfven att det inte fanns någon plats för V i regeringen. Sjöstedt var mycket besviken.
Men vänsterpartisterna behövde ändå inte hänga läpp.
I det röriga läget som uppstod efter valet hamnade V i ett guldläge som innebär att man nu har ett inflytande som vida överstiger valresultatet. Man förhandlar om statsbudgeten med regeringen och på köpet fick man en utredning om vinster i välfärden. Samtidigt kan vänstern agera hård opposition och försöka påverka debatten i flera andra frågor.
När Aftonbladet träffar Sjöstedt för en intervju för att summera den första halvan av mandatperioden säger han att man är med och gör ”dubbel nytta”.
– V har aldrig haft så mycket inflytande i den praktiska politiken som de gångna åren. Det är svårt att hitta en liknande period. Men vi hade gärna suttit i regeringen. Vi var redo.
Men om det nu går så bra för er, varför vill ni sitta i regering?
– Jag tycker att vi har fått bra genomslag i budgeten. Samtidigt finns det många frågor som vi inte når. Om man tar frågan om Vattenfalls kolgruvor så är det största klimatbeslutet på många år. Det beslutet spelar verkligen roll för klimatet och vi har egentligen inget att säga till om. Det är frustrerande.
Jonas Sjöstedt
Ålder: 51.
Bor: Midsommarkransen, Stockholm.
Familj: Hustrun Ann Måwe som han har två barn med. Har ett barn från ett tidigare förhållande.
Antal år som partiledare: Fyra år och drygt fyra månader. Valdes till partiledare för 6 januari 2012.
Valresultat 2014: 5,7 procent.
Resultat i senaste mätningen från Aftonbladet/Inizio: 8,0 procent
Skillnad: +2,3 procentenheter
Andel av väljarna som har stort eller mycket stort förtroende för honom: 33 procent (Aftonbladet/Inizo, mars 2016)
Andel av väljarna som saknar förtroende för honom: 40 procent (Aftonbladet/Inizo, mars 2016)
Samtidigt har V vid tre tillfällen valt att hoppa av blocköverskridande samtal som lett till uppgörelser i centrala frågor för Sverige: försvaret, migrationen och energin. Det har sagts att partiet inte är intresserat av att kompromissa och ta ansvar på lång sikt. Att det är lättare för dem att stå vid sidan och gnälla.
Men Sjöstedt håller inte med.
– Det är klart att när regeringen springer i väg åt höger, då springer inte vi med. Vi förhandlar gärna och är gärna med och gör upp, vilket vi gjort vid flera tillfällen, om föräldraförsäkringen till exempel och allra viktigast kring statsbudgeten.
Men hade det inte varit bättre för era väljare om ni varit med och påverkat?
– Vi har aldrig hoppat av lättvindigt. Just nu pågår bostadspolitiska samtal som är väldigt viktigt för oss. Men regeringen har ett val i många frågor, antingen gör man upp med borgarna eller med oss. Och det blir en väldig skillnad på politikens innehåll.
Men är ni mindre beredda att kompromissa än andra partier?
– Vi styr ju det här landet i den meningen att vi är med och förhandlar fram statsbudgeten.
Men vi söker inte makten för maktens skull. Går politiken åt fel håll är vi inte med.
Under lång tid har Stefan Löfven sagt att han vill begrava blockpolitiken och göra upp och regera över blockgränsen.
Men Allianspartierna håller hårdnackat emot, rädslan är stor för att makten framöver skulle centreras kring socialdemokratin.
Och Sjöstedt har inte heller något som helst intresse av att blockpolitiken ska luckras upp. Något som skulle riskera vänsterns chans till inflytande längre fram.
– Jag tycker att det är naturligt att rödgröna partier samarbetar med varandra. Man ska alltid vara beredd att sätta sig ned och prata med andra partier i frågor som rör Sverige på längre sikt. Men det finns stora politiska skillnader. När det gäller den ekonomiska politiken bråkar vi med regeringen eftersom de inte vill göra något åt Alliansens skattesänkningar som skapade så mycket orättvisa. Gör de upp med borgarna kommer det fortsätta så här. Det är lätt att prata om det blocköverskridande, men vad blir det för politik?
Men gör inte blockpolitiken det svårt att styra Sverige?
– Det är klart att SD:s genombrott gör det svårare att få till arbetsdugliga majoriteter i riksdagen. Samtidigt har vi nu makten över budgeten och den går igenom riksdagen. Jag tycker att vi skulle använda dem ännu mer offensivt, till exempel när det gäller skattepolitiken.
Vad blir viktigast för er i höstens budgetförhandlingar?
– Den viktigaste reformen är redan presenterad, tio miljarder till välfärden. Sedan vill vi återinföra skattereduktionen för fackförbundsavgiften. I dag är det de med lägst lön och mest osäkra jobb som betalar högst avgift. Då är det många unga människor med tillfälliga anställningar, som verkligen behöver facket, som inte går med. Det kostar några miljarder, men vi tycker det är en rättvisegrej. Arbetsgivarna har ju kvar sin avdragsrätt.
Samtidigt utlovar Sjöstedt en skattestrid. V vill trappa ned ränteavdraget och slopa rut- och rot-avdragen.
– Det är otroligt tydligt att de stora vinnarna är de som tjänar allra bäst. Avdragsrätten leder till stora hål i skattepolitiken. Det är inte rimligt. Jag tycker att vi måste göra något åt det här, men regeringen vill inte bråka med borgarna om det.
Ni valde att stå utanför energiuppgörelsen. Kommer ni att försöka skjuta ned den i budgetförhandlingarna?
– Förändringarna av energiskatten och effektskatten är inte förhandlade med oss ännu. Vill regeringen ha igenom dem måste de förhandla med oss och ska vi göra eftergifter så måste de också göra det.
Vad sätter du för betyg på Stefan Löfven efter halva mandatperioden, skala 1–5?
– En stark trea eller svag fyra. Jag har väldigt stor sympati för honom som person. Man kan lita på att ett handslag är ett handslag. Samtidigt tycker jag inte att det håller att före valet säga att borgerligheten gjort orättvisa skatteförändringar och sedan behålla det mesta.
Är det roligt att vara partiledare i V just nu?
– Det blir bara roligare. Det kan ju också handla om att man blir varm i kläderna, men framför allt är det mycket roligare att vara partiledare när vi faktiskt påverkar och förändrar saker.
Tre snabba i halvtid
Vad har varit jobbigast för ditt parti sedan valet?
– Att se flyktingpolitiken i Europa kollapsa, att länder inte kunde samarbeta för att hjälpa människor på flykt utan land efter land i stället försöker stänga gränserna och gå runt asylrätten. Jag tycker det är ett stort medmänskligt nederlag.
Hur är läget för ditt parti just nu?
– Vi mår ganska bra. Vi är fler än vi varit på många år och har ett ganska hyggligt opinionsläge, men framför allt så påverkar vi politiken mycket. Genom förhandlingarna kring statsbudgeten får vi mer pengar till välfärden och väldigt konkreta reformer.
Vad är den största politiska utmaningen för Sverige framöver?
– Jag tror det är klimatfrågan, att ställa om så att vi räddar den här planetens klimat. Det är ju så allvarligt och det är väldigt bråttom att göra det. Det går alldeles utmärkt att förena det med att bygga ett rättvisare och mer sammanhållet samhälle.