”Vi ska bli största parti i nästa val”

På sistone har SD:s uppgång i opinionen stannat av.
Men trots det sticker partiledaren Jimmie Åkesson nu ut hakan och säger att Sverigedemokraterna ska bredda sig för att bli största parti 2018.
– Jag har alltid sagt att vi är ett 30-procents parti, säger han.

Det är snart halvtid i en historiskt turbulent mandatperiod och Sverigedemokraterna har haft en avgörande roll i kaoset. Partiet röstade på Alliansens budget efter valet och fällde regeringens budget. Under samma period har partiledaren varit sjukskriven, man har efter hårda konflikter klippt banden med sitt gamla ungdomsförbund och företrädare har uteslutits efter rasistiska kommentarer.
Samtidigt har SD fortsatt växa i väljaropinionen.
Med elva år på posten är Jimmie Åkesson i dag den partiledare som styrt sitt parti längst.

Börjar du bli less?

– Nej, det är nu det börjar bli roligt. Vi växer och diskussionerna om hur nästa regering ska se ut efter valet handlar väldigt mycket om oss. Det är nu man ska börja skörda det man sått under alla år.

Ni har gått starkt framåt i opinionen, men nu ser trenden ut att ha brutits enligt flera opinionsmätningar.

– Jag tror att det delvis beror på att andra partier har börjat prata om våra frågor, i synnerhet M. Vi fick rapporter om väldig desperation i den moderata ledningen när vi under ett par månader tog massor av väljare från dem och gick upp i mätningarna. Att de börjat positionera sig nära oss ser jag som en framgång. Vi kommer inte att få 50 procent av rösterna i nästa val, så vi måste ha andra partier med oss för att genomföra vår politik. Om vi förlorar ett par procentenheter på köpet är ointressant, det viktiga är att antalet invandringskritiska mandat i riksdagen har ökat.

FAKTA
Jimmie Åkesson
Parti: Sverigedemokraterna.
Ålder: 37.
Familj: Sambon Louise, sonen Nils och tre katter.
Antal år som partiledare: Elva år och en månad. Valdes 7 maj 2005.



Valresultat 2014: 12,9 procent
Resultat i senaste mätningen från Aftonbladet/Inizio (juni): 19,5 procent
Skillnad: +6,6 procentenheter
Andel av väljarna som har stort eller mycket stort förtroende för honom: 28 procent (Aftonbladet/Inizo, mars 2016)
Andel av väljarna som saknar förtroende för honom: 59 procent (Aftonbladet/Inizo, mars 2016)

Åkesson framhåller att SD, som hittills främst förknippats med hårdför politik i invandrings- och kriminalfrågor, arbetar för att bredda sig inom ekonomi, arbetsmarknad, jobb, skola och välfärd.
– Vi har en ännu outtalad ambition om att bli största parti i nästa val. Jag har alltid sagt att vi är ett 30-procents parti, minst. Det bygger jag på vad vi tycker och hur opinionen ser ut, kopplat till våra profilfrågor. Det som varit starkt gynnande är att vår profilfråga nu också blivit den viktigaste frågan för väljarna.

Ni har haft en ambition om att växa bland kvinnor, särskilt inom LO-kollektivet. Men det har inte gått särskilt bra.

– Det har gått åt rätt håll och jag tror på riktigt att vi kan bli största parti i nästa val. Vi ser att vi har brutit in i nya segment där vi inte varit ett dugg intressanta tidigare. Det handlar om medelklassväljare i Stockholm och även bland kvinnor och inom LO. Samtidigt växer vi lika mycket bland män. Så visst, fortfarande är vår väljarkår manligt dominerad, men en tredjedel är kvinnor. I debatten låter det som att inga kvinnor röstar på oss.

I riksdagens partiledardebatt nyligen pressade du M-ledaren Anna Kinberg Batra om regeringsalternativen 2018. Hon uteslöt SD på grund av ert ställningstagande om Nato, EU och a-kassan?

– Det mest intressanta är att hon inte nämnde invandringen. Det tolkar jag som en öppning. Skulle det bli ett resultat utifrån det opinionsläge vi ser i dag är jag övertygad om att Alliansen, åtminstone delar av den, är inställd på att ta stöd av oss för att regera. Om vi får ett departement, har ett formaliserat samarbete eller förhandlar om budgeten spelar ingen roll, så länge vi får genom vår politik.

Det ger inte så mycket för att Kinberg Batra säger att hon utesluter er?

– Hon tror nog inte att hon ska få genom åtstramningen av invandringspolitiken med C. Det finns inte en möjlighet i världen. Om hon menar allvar med det hon säger så måste hon förstå att det bara finns ett alternativ, och det är att ta stöd av oss. Förr eller senare måste hon välja. Antingen är allt hon säger nu värt noll och ingenting eller så är hon beredd att fimpa delar av Alliansen efter valet.

I en intervju inför valet 2014 sa du att Fredrik Reinfeldt var den partiledare som stod längst ifrån dig och att du tyckte att ”hatet lyste ur hans ögon” när ni debatterade. Vem är din främsta motståndare i dag?

– Den som är närmast honom i dag och som också är så där känslomässigt engagerad, det är Stefan Löfven. Jag vet inte om det är ett skådespel, den profil han har i dag som statsminister är väldigt långt ifrån hur jag uppfattade honom tidigare. Han är absolut den som har den lägsta nivån i debatten mot oss. Jag tror inte att det är sådan han är egentligen, jag tror att han i grunden är pragmatisk och ganska sund.

Jag tror inte att det är han som i så hög grad styr socialdemokratin. Det verkar vara många som styr honom i partiet.

Vilka menar du styr honom?

– Det är inte min sak att spekulera kring. Som exempel kan jag nämna när han valdes och höll sitt första installationstal och påstod att han var feminist. Han hade nog aldrig tagit det ordet i sin mun förut. Någon hade talat om för honom att han skulle säga det, det är ett typexempel på hur han har tvingats förändra sig utifrån partiets önskemål. Det kändes onaturligt när han sa det.

Senaste tiden har du talat om att ”kampen står mellan det konstruktiva och det destruktiva”. Vad menar du?

– Vi måste komma bort ifrån bilden av SD som ett parti som tycker att svenskar är bra människor som bott här sedan Hedenhös och är blonda och blåögda. Det här är ett sätt att tydliggöra det. Vi vill stärka medborgarskapet. Vi är för en öppen svenskhet. Du ska kunna bli svensk och vi försöker specificera hur du kan bli en del av den svenska nationen och hur du integreras. Vår syn på integration är att det i väldigt hög grad innebär anpassning för dem som kommer hit.

Privat har du haft det tufft under mandatperioden, med mycket spelande och en utbrändhetsdiagnos. Hur mår du nu?

– Jag mår bra. Jag har lärt mig att det här inte har så mycket med själva arbetsmängden att göra, jag har aldrig haft problem att jobba mycket. Det är mer arbetet i kombination med yttre tryck, förväntningar, krav, hat. Men också ett inre tryck i form av en familj med en son på knappt ett år med kolik i fem månader, mitt under valrörelsen. Det går inte. Ingen människa kan hantera den situationen på ett bra sätt.

Orkar du en valrörelse till?

– Ja, men kanske inte med 200 torgmöten som senast.

Har du börjat tänka på ett liv efter partiledarskapet?

– Nej, faktiskt inte.

Vad kommer du att göra då?

– Det vet jag inte.

Kan man få ett jobb som Jimmie Åkesson?

– Jag kan så klart få något jobb, men jag kan nog inte välja och vraka. Många avdankade politiker kan bli landshövdingar och ambassadörer, men jag tror inte att jag får något sånt.

Tre snabba i halvtid

Vad har varit jobbigast för ditt parti sedan valet?
– Vi har fått en ny situation eftersom vi växte mycket i valet. Vi har fått en annan roll i riksdagen och det har varit jobbigt i den meningen att det har varit en omställning för oss.

Hur är läget för ditt parti just nu?
– Det ser väldigt bra ut. Vi har sett en uppgång för vårt parti som jag tror saknar motstycke i modern tid. Den har stannat av lite grann nu men på köpet har vi fått en helt ny debatt kring invandrings- och integrationspolitiken som är på vår planhalva.

Vad är den största politiska utmaningen för Sverige framöver?
– Det är att hålla ihop Sverige långsiktigt. Vi ser ett segregerat, polariserat, splittrat Sverige i dag, delvis på grund av invandringspolitiken men inte bara därför. Sverige är splittrat också på andra sätt och i andra riktningar. Vi behöver hålla ihop och det behöver vi göra genom välfärdssatsningar, genom integrationssatsningar och jobbpolitiken.