”Man kan inte agera tvärtemot sitt partis beslut utan konsekvenser”

När två riksdagsledamöter röstade emot partilinjen fick Moderaternas partiledning nog. De blev av med sina uppdrag och flyttades bort.
Det tycker Anna Kinberg Batra var helt rätt.
– Det måste vara någon ordning i ett parti som också vill regera ett land.

Dåvarande kommunistledaren CH Hermansson var först. I en tv-debatt 1969 sade han om upprepade interna bråk ”någon jävla ordning ska det vara i ett parti”.
M-ledaren Anna Kinberg Batra använder nästan samma ord när hon försvarar den bryska behandlingen av två M-ledamöter som gick emot partilinjen. Men mer om det längre ner.
Hon ser fram emot mandatperiodens andra halvlek och tycker att uppdraget blir alltmer givande:
– Det är roligare för varje dag. Det tar en hel del energi men det ger minst lika mycket.

I halvtid brukar oppositionen leda stort. Varför gör ni inte det?

– Det har inte hänt så mycket i opinionen sedan förra valet. Det är vårt jobb att visa att vi är värda ett större förtroende än i förra valet. Men bara under de senaste veckorna har vi äntligen börjat röra oss från att prata väldigt mycket om förra valet och hantera den akuta flyktingkrisen till att diskutera hur en plan för ett starkare Sverige behöver se ut.

Vad måste Alliansen göra för att vinna valet?

– Att visa hur vi tar bättre ansvar för bättre ekonomin. Tittar vi framåt ser vi att det finns stora risker för exempelvis stora kostnadsökningar för bidragssystemen och migrationen, att underskotten i de offentliga finanserna ökar trots att det är högkonjunktur och att människor tappar fästet på arbetsmarknaden. Det har Sverige inte råd med.
– Fem frågor är avgörande för Sverige. Utöver ekonomin handlar det om att vända resultaten i skolan, trygghet för alla, att bryta utanförskapet så att fler arbetar och att jobb kan skapas i hela landet. För det krävs energi, transporter och bostäder.

När ska äntringsstyrkan, som förbereder ett eventuellt regeringsskifte, tillsättas?

– Det kommer jag att återkomma till när det är dags. Men det räcker inte med att ha regeringsmakten, man ska också använda den för att bygga Sverige starkare. Då måste man ha en plan.

FAKTA
Anna Kinberg Batra
Parti: Moderaterna.
Ålder: 46 år.
Bor: Radhus i Nacka.
Familj: Maken David Batra, en dotter.
Antal år som partiledare: 1,5 år.



Valresultat 2014: 23,3 procent
Resultat i senaste mätningen från Aftonbladet/Inizio (juni): 23,7 procent
Skillnad: + 0,4 procentenheter
Andel av väljarna som har stort eller mycket stort förtroende för henne: 31 procent (Aftonbladet/Inizo, mars 2016)
Andel av väljarna som saknar förtroende för henne: 25 procent (Aftonbladet/Inizo, mars 2016)

När kommer Alliansen ha ett gemensamt budgetalternativ?

– Senast valåret 2018. Vi har börjat ge gemensamma sakpolitiska besked och det är viktigt. En lärdom från förra valet är att vi inte hade tillräckligt bra svar på frågorna framåt. Ett skäl till det var att vi började för sent och att vi hade för lite innehåll i de gemensamma förslagen.

Alliansen är splittrad i frågor som rör försvaret, energin och migrationen. Hur ska du hålla ihop det här?

– Vi är fyra partier. Om det inte syns och märks ska man ju inte vara fyra olika.

Du är både ordförande för Moderaterna och Alliansens ledare. Vilket är viktigast?

– Att kunna och vilja bli statsminister är ju väldigt stor. Men jag kan ju inte bli det om jag inte håller ihop mitt eget parti, och Alliansen, så att de fungerar och är starka. Båda uppdragen behöver varandra.

Jan Björklund har sagt att Alliansen inte kan gå på val med uppgörelsen om energin i bagaget. Vad betyder det?

– Överenskommelsen om energin gäller och den ger stabila förutsättningar för att planera 15 år framåt i tiden. Den har brett parlamentariskt stöd och gäller länge.

Alla andra partier i Alliansen vill lagstifta om sänkta ingångslöner men inte ni. Varför det?

– Jag tycker att vi ska bygga på tryggheten i den svenska modellen, i den meningen att det är arbetsmarknadens parter som sätter lönen. Men vi behöver bryta utanförskapet och se till att fler får sitt första jobb. Vägen dit går inte via lagstiftade lägre löner utan att lagstifta om fler vägar in på arbetsmarknaden. Därför har vi föreslagit en ny anställningsform, första jobbet-anställningen.

Att det är parterna som sätter löner, och inte Sveriges riksdag. Det är ett fundament och det ska man vara rädd om.

Det har du inte lyckats övertyga de tre andra om?

– Att riva upp och ändra på ordningen att parterna sätter lönerna vore en mycket stor förändring och den är jag inte beredd att göra.

Du bygger upp ett internationellt nätverk. Vilka ingår?

– Partiledare och premiärministrar i länder som är viktiga att samarbeta med. Det är helt avgörande för att kunna vara statsminister i en liten, öppen ekonomi och en aktiv EU-medlem.

Det påstås att din stab vill göra dig till Sveriges Angela Merkel. Vad innebär det?

– Det vet inte jag. Jag vet inte vad det kommer ifrån. Jag kan bara vara mig själv.

Vem är din politiska förebild?

– Jag är inte så mycket för förebilder. Det tycker jag är att förminska sig själv. Styrkan för att klara det här jobbet och kunna leda en regering måste komma inifrån, att man är trygg i sina värderingar och vad man själv tror och står för. Det är först då man tål kritik eller kan fatta ett tufft beslut.

Stefan Löfven liknade Alliansen med Jönssonligan. Ni har en plan men misslyckas hela tiden, sade han. Vad säger du?

– Jag tycker att det är bra att många pratar om vår plan för Sverige. Men statsministern avslöjar sig själv, han försöker göra sig lustig med hjälp av en 30 år gammal film i stället för att ta Sveriges framtid på allvar. Vi har sett ett högre tonläge från regeringen på sista tiden, men inte ett högre reformtempo.

När är flyktingpausen slut?

– När vi har tillräcklig ordning och ett bättre ansvarstagande i en kris som pågår än. Om man påstår nu att den internationella flyktingkrisen är över är man naiv. Färre söker sig till Skåne just nu men prognoserna för resor över Medelhavet pekar på att fler riskerar att mista livet där den här sommaren än förra.

Det mesta tyder på att läget efter nästa val kommer att se ut som nu, det vill säga att, Alliansen och de rödgröna är ungefär lika stora och SD är vågmästare. Hur ska dödläget brytas?

– Jag tycker att det är alldeles för tidigt att spekulera i hur nästa val går när vi är i halvtid. Det hinner hända mycket på två år. Men närmare valet så måste man som statsministerkandidat berätta hur regeringsalternativen ser ut. Det normala är att den som har störst underlag i riksdagen också ska kunna få sin statsminister vald och sin budget genom riksdagen.

Nu bestämmer ofta den minsta gemensamma nämnaren viktiga beslut?

– Så jobbar Stefan Löfven. Men så vill inte jag jobba. Det är viktigare att man som regering lägger förslag, har man då störst underlag i riksdagen så genomförs i normalfallet de.
– Att ha regeringsmakten räcker inte för att lösa problem och klara Sveriges styrka på sikt. Stefan Löfvens problem är inte samtalsformen utan innehållet. Har man inga förslag blir det inget gjort. Då försvagas vi jämfört med andra länder.

Vad menade du när du sade att Moderaterna inte släpper fram en statsminister (S) efter nästa val även om de är störst?

– Det är väldigt långt dit. Jag tänker inte sitta två år före valet och garantera att vad som än händer så får Stefan Löfven regera landet.

Det här har tolkats som att du närmar dig Sverigedemokraterna?

– Nej, de exploaterar missnöje i stället för att visa hur problem ska lösas. De gör Sverige svagare.

Men vore det inte en bra idé att bryta upp blockpolitiken?

– Nä, vad händer då? Frågan bottnar ofta i en frustration över att politiken får för lite gjort. Statsministern säger ofta att han vill bryta upp blockpolitiken men frågan är vad det skulle innebära? För mig är det innehållet och resultatet som räknas, inte formen.

Vurmen för svenska värderingar, vad beror den på?

– Det är bra att vi fått igång diskussionen för jag tror att vi tagit dem för givna. Vi har tänkt att alla vet vad som typiskt svenskt men det vet inte alla. Vi är det näst mest sekulära landet i världen och det som tror mest på individen. Samtidigt tror vi på ett starkt samhälle och att vi ska hjälpas åt när man behöver samhällets hjälp.

Varför kommer diskussionen just nu?

– Av flera skäl tror jag, frågan har ställts på sin spets vid flera tillfällen under våren. Vi har till exempel nåtts av rapporter om övergrepp under festivaler och kränkningar på asylboenden. I det senare fallet har myndigheter hänvisat till särskilda zoner där kvinnor ska känna sig trygga. Då minskar man deras rätt till trygghet, den måste ju gälla i hela samhället.

Det är den som kränker som ska straffas, inte den som tillhör en viss grupp eller ett visst kön.

Riksdagsledamöterna Hanif Bali och Niklas Wykman blev av med sina utskottsplatser när de gick emot partilinjen. Är det lågt i tak i Moderaterna?

– De har bytt utskott, inte blivit av med sin placering. Vi hade en diskussion i riksdagsgruppen som handlade om vikten av att hålla en beslutad position när man röstar. Sådana diskussioner har vi ofta. Leder man vårt arbete i ett utskott, som Niklas Wykman gjorde, kan man inte agera tvärtemot sitt partis beslut utan att det får konsekvenser. Det måste vara någon ordning i ett parti som vill regera ett land.

Det var alltså en form av straff?

– I grund och botten handlar det om att om röstar man på Moderaterna ska man veta att vi håller ihop, följer partilinjen eftersom det handlar om stabilitet och regeringsduglighet.

Har du någon kontakt med Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och Carl Bildt?

– Ja.

Vad pratar ni om?

– De reser så mycket att vi oftast sms:ar. De är goda vänner som jag känt och jobbat ihop med i många år. Reinfeldt och Bildt har varit både partiledare och statsministrar. Av dem jag känner är det bara de två som har den erfarenheten. Det är väldigt värdefullt att ibland kunna bolla med dem.

Tre snabba i halvtid

Vad har varit jobbigast för ditt parti sedan valet?
– Att ompröva, starta om och hitta ny kraft för vägen framåt. Det har vi börjat göra nu. Nu går vi framåt för ett starkare Sverige.

Hur är läget för ditt parti just nu?
– Att vi ser fram emot diskussionen med svenska folket om vad ett starkare Sverige innebär. Det kan nog komma igång nu, i halvtid. Så vi mår ganska bra men vi är sugna på att börja spela på allvar nu i andra halvlek.

Vad är den största politiska utmaningen för Sverige framöver?
– Det är flera. Man är naiv om man tror att flyktingkrisen är över, den kommer att kräva hantering ännu längre. Integrationen är nästa stora utmaning, fler måste få sitt första jobb. Vi behöver också införa nolltolerans mot dåliga skolor i Sverige för att alla ska få en så bra start som möjligt.