”Jag är inte stressad, mitt sikte är på valet”

Tiden är knapp för Ebba Busch Thor.
Men med historiskt låga opinionssiffror och halva mandatperioden bakom sig vägrar hon vika från målet att förändra Kristdemokraterna i grunden.
– Vi får inte rygga tillbaka, säger hon.

Den 25 april 2015 valdes Ebba Busch Thor, då 28 år, till ny KD-ledare. Det unga stjärnskottet hade besegrat sina motståndare och kunde med starkt mandat ta över efter Göran Hägglund.
Efter många år av svaga valresultat skulle det nu bli åka av. Busch Thor, som var föräldraledig delar av förra året, gick ut hårt och krävde i Almedalen att svenska medborgare som slåss för IS ska kunna dömas för landsförräderi.
Flera uppmärksammade utspel följde i frågor som partiet tidigare bara nosat på. Invandring, arbetsmarknad och kriminalpolitik.
Men ett drygt år senare har euforin kommit av sig. I SCB:s stora opinionsundersökning som publicerades i slutet av maj fick KD sitt lägsta stöd någonsin, 3,1 procent, vilket innebär att man skulle ramla ur riksdagen om det vore val i dag.

När Aftonbladet träffar Busch Thor på hennes kontor i det gamla riksdagshuset har det gått några veckor sedan mätningen.
KD-ledaren slår fast att partiet inte får darra på manschetterna trots de dåliga siffrorna.
– Vi måste våga fullfölja den förnyelseprocess som vi är inne i, vi får inte rygga tillbaka.

Vad är det som måste förändras?

– KD ska inte begränsa sig till bara några få frågor. Vi måste ge svar på de stora samhällsaktuella frågorna som diskuteras. Självklart ska vi fortsätta att prata om våra hjärtefrågor, som frihet för familjen och värdig äldreomsorg, men det hade inte varit särskilt ansvarsfullt att prata bara om det under förra året. Det är en svår omställning som vi behöver göra.

Men era siffror är nu ännu sämre än när du tillträdde. Har ert budskap inte nått fram?

– Jag tror att det dels är en tillvänjningsprocess, vi har högre förtroende sedan tidigare i frågor som till exempel familjepolitik. Men det kommer ta tid att skapa igenkänning för KD på nya områden.

Är det något du själv behöver förbättra?

– Självklart. Jag har ett jättestort ansvar i det här förnyelsearbetet. Men några av de viktigaste lärdomarna som jag har dragit, om man tittar på KD:s historia de senaste två mandatperioderna, är att det då gjordes ansatser till olika förnyelseprocesser. Men de fullföljdes inte riktigt. Vi har nu levererat genomtänkta förslag under föregående år men vi har gjort det på ny terräng. Det kommer vi att hålla i.

FAKTA
Ebba Busch Thor
Parti: Kristdemokraterna.
Ålder: 29.
Bor: Uppsala.
Familj: Maken Niklas Busch Thor (fotbollsspelare i Sirius) och sonen Birger.
Antal år som partiledare: 1 år och två månader. Valdes den 25 april 2015.



Valresultat 2014: 4,6 procent.
Resultat i senaste mätningen från Aftonbladet/Inizio (juni): 4,8 procent
Skillnad: +0,2 procentenheter
Andel av väljarna som har stort eller mycket stort förtroende för henne: 22 procent (Aftonbladet/Inizo, mars 2016)
Andel av väljarna som saknar förtroende för henne: 43 procent (Aftonbladet/Inizo, mars 2016)

Rent ideologiskt säger Busch Thor att hon står för en kristdemokrati som ”kombinerar frihet för den enskilda människan med ett väldigt stort ansvar för medmänniskor”. Det är värden hon menar har ett starkare stöd än vad KD lyckas skramla ihop i valen.

Men tror du att många svenskar är beredda att ställa upp på era värderingar?

– Jag är övertygad om det. Framför allt tror jag att det finns en önskan om att de sakpolitiska förslag som ett parti presenterar hänger ihop med någonting större, där man vet var man är på väg på längre sikt och inte bara försöker vinna kortsiktigt i opinionen. Jag är inte stressad, mitt sikte är på valet.

Vad har kristdemokratin för roll i ett framtida Sverige?

– Svensk politik har under en tid präglats av högt tempo och kortsiktighet. Jag tror att vi kristdemokrater har något särskiljande i att vi utgår så mycket från värderingar, även våra sakpolitiska förslag bottnar i vilka värderingar. Det bidrar till långsiktighet och behövs de kommande åren i Sverige. Vi måste visa att vi är beredda att i alla lägen stå upp för frihet, allas lika värde och jämställdhet. Detta utmanas nu av politisk kortsiktighet eller av ideologier som står för något helt annat.

En analys som ofta görs är att KD var först ut i migrationsfrågorna och krävde en mer restriktiv linje, men att det kom av sig och att Moderaterna i dag tagit över frågorna. Delar du den bilden?

– Det är en rätt analys om utgångspunkten är att den som vinner i politiken är den som är beredd att gå längst alltid. Men jag tror att det är en farlig väg att gå. Det är därför det också fanns en tydlig gräns för oss, vi är inte beredda att verka för att familjer splittras som regeringen och flera andra partier tycker är okej.

Är det ett hårdare KD vi ser i dag?

– Nej, men det är ett KD som vågar stå upp för mjuka värden även när det kräver tuffare tag. Att stå upp för människovärdet i Syrien kan inte göras bara med vackra och pampiga tal på Medborgarplatsen i Stockholm.

Det måste göras genom att vi till exempel är beredda att bistå i Syrien både humanitärt och militär om det efterfrågas.

Det har varit en turbulent tid i svensk politik sedan Busch Thor tog över som partieldare. I höstas föll decemberöverenskommelsen efter ett beslut på KD:s riksting. Det är något som Busch Thor är glad över.
– Jag tror att flera av de förhandlingar vi har med regeringen nu är ett resultat av att vi lyckades dyrka upp den låsning som svensk politik hade hamnat i på grund av DÖ. Regeringen vet att man inte har carte blanche på att få igenom sin politik hur som helst. Man känner sig mer tvingad till fler uppgörelser.

Men regeringen har fått igenom sin budget full med vänsterpolitik som de förhandlat fram med V. Är det verkligen så stor skillnad?

– I förhandlingar, ja. Men det är fortfarande så att vi har en socialdemokratisk statsminister. Ibland tycker jag att man får det att låta som att det är V och MP som är det stora problemet. Men S står ju för ganska mycket knepig politik själva.

När tycker du att det är dags för Alliansen att lägga fram en gemensam budget?

– Jag har varit tydlig med att jag tycker att det funnits starka skäl att pröva stödet för en Alliansregering eller en Alliansbudget. Det vidhåller jag. Men vi är inte där nu, det presenterades ju fyra olika vårmotioner. Men är det så att det ändrar sig på något vis i regeringen, det har ju varit mycket turbulens, kommer jag att väcka frågan omedelbart.

Vad gör du när du vill glömma politiken och bara slappna av?

– Jag tycker om att sjunga soul och jazz, men gör det mycket mindre än jag skulle önska. Vi har hus på landet utanför Uppsala och där är det skönt, jag kan gå runt i vilken skitig jacka som helst och ägna ganska mycket tid i trädgården. Jag odlar min egen potatis, något jag blivit hånad för. Men det står jag för.

Tre snabba i halvtid

Vad har varit jobbigast för ditt parti sedan valet?
– Att ge svar på frågor som vi inte har gett så mycket svar på tidigare, till exempel hur vi ska möta den svåra situationen som vi har med IS härjningar i Syrien och norra Irak, men även att vi också måste ta tag i terrorbekämpningen här hemma.

Hur är läget för ditt parti just nu?
– Bra, men vi är inne i ett ganska intensivt förnyelsearbete där vi utvecklar fler svar på ganska stora och svåra samhällsutmaningar, där integrationsutmaningen är en av de största vi har att hantera för ganska många år framöver.

Vad är den största politiska utmaningen för Sverige framöver?
– Jag anser att Sverige befinner sig i en värderingskris. Vi behöver bestämma oss för om vi vågar och vill stå upp för de värderingar som har byggt det här landet stark, som frihet, jämställdhet och allas människors lika värde. Vi är beredda att ta den kampen på alla politiska områden, inte minst när det gäller integrationsområdet.