”Vi behöver visa en enad front i de frågor som väljarna bryr sig om”

Annie Lööf har profilerat sig som Alliansens flyktingliberala röst.
När de borgerliga partierna ska forma en gemensam strategi tänker hon kämpa för att Sverige ska återgå till en mer generös flyktingpolitik.
– Jag tror att domen över asyllagstiftningen kommer att vara tuff i framtiden, säger hon.

Valförlusten 2014 blev startskottet för en tid av fri positionering för de fyra allianspartierna.
För Centerpartiet har det inneburit en tydlig markering i flyktingfrågan. Medan Moderaterna och Kristdemokraterna valt en mer restriktiv linje har Centerpartiet drivit att Sverige ska vara ett välkomnande land med en generösare flyktingpolitik. I stället för mer stängda gränser ska systemet förändras så att fler jobbar och kommer in i samhället.

Aftonbladet träffar Annie Lööf dagen efter att riksdagen röstat för den nya skärpta asyllagen. Tillfälliga uppehållstillstånd blir nu mer regel än undantag och familjeåterförening försvåras. De centerpartistiska ledamöterna röstade med ett undantag nej.
– Det var en tung dag. Jag trodde att de partier som ingick i migrationsöverenskommelsen från i höstas skulle hedra den och genomföra den. I stället valde man att lägga sig på EU:s bottennivå. Jag tycker det är sorgligt, säger Annie Lööf.

Det var också känsloladdat att se Sverigedemokraternas talman (Björn Söder reds. anm.) leda omröstningen och att Sverigedemokraterna applåderade beslutet. Det kändes mycket olustigt.

Centerledaren återkommer flera gånger till höstens migrationsuppgörelse mellan regeringen och Alliansen. Den var visserligen mer restriktiv än vad hon ville, å andra sidan fick partiet igenom några hjärtefrågor, till exempel ett utvidgat rut-avdrag och nya lärlingsjobb.
I stället för att återgå helt till höstens flyktingpolitik ser hon migrationsuppgörelsen som grunden för Alliansens gemensamma politik framöver.

Men Moderaterna vill göra den nya lagen permanent. Är du beredd att kompromissa bort er linje och göra det permanent svårare med till exempel familjeåterförening?

– Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna tycker i stort sett lika där. Jag är glad att det finns tre allianspartier som är tydligt för att värna familjeåterförening och rätten att söka asyl i Sverige. Tre partier är en styrka när vi sedan går in och förhandlar om en gemensam allianspolitik.

Ska jag tolka det som att om tre partier vill något får det fjärde kompromissa bort sin hållning?

– Ja, så kan det vara i vissa frågor. Jag är den första att erkänna att vi står rätt långt ifrån varandra i vissa delar. Men det finns också delar som förenar oss, inte minst vad det gäller integrationen. Där skulle jag vilja säga att Centerpartiet och Moderaterna står varandra närmre än någonsin.

FAKTA
Annie Lööf
Parti: Centerpartiet.
Ålder: 32.
Bor: Nacka.
Familj: Maken Carl-Johan och dottern Ester.
Antal år som partiledare: Fyra år och nio månader. Valdes 23 september 2011.



Valresultat 2014: 6,1 procent
Resultat i senaste mätningen från Aftonbladet/Inizio (juni): 7,9 procent
Skillnad: +1,8 procentenheter
Andel av väljarna som har stort eller mycket stort förtroende för henne: 27 procent (Aftonbladet/Inizo, mars 2016)
Andel av väljarna som saknar förtroende för henne: 35 procent (Aftonbladet/Inizo, mars 2016)

En annan av era profilfrågor är lägre ingångslöner. Hur reagerade du när Anna Kinberg Batra gick ut och definitivt stängde dörren för det?

– Jag tycker det är synd att man förhandlar genom media på det sättet. Jag väljer att inte göra det. Jag framför vad Centerpartier tycker och sedan är allt öppet för en förhandling.

Vad anser du om Liberalernas agerande i till exempel försvarsuppgörelsen och energisamtalen, som partiet hoppade av?

– Vad Liberalerna gör får stå för dem, de har säkert sina skäl. Centerparitet tycker det är viktigt att ta ansvar i viktiga framtidsfrågor.

Var det ett ansvarslöst agerande?

– De får välja själva om de vill vara med på tåget eller inte. För Centerpartiet har det varit viktigt att vara med. De partier som är med och inte ställer sig utanför är de som påverkar och förändrar samhället framåt.

När Annie Lööf höll sitt första tal i Almedalen 2012 sa hon att glöden falnat i Alliansen. Ordvalet överraskade allianskollegorna och utspelet ledde till intern kritik. I dag anser hon att Alliansen borde ha varit mycket tidigare ute med att hitta glöden och forma en gemensam politik.

– Jag ville få i gång förnyelsen men den kom för sent. Inför valet 2018 behöver vi tidigare komma fram med vår berättelse. Vi behöver visa en enad front i de frågor som väljarna bryr sig om. Det är jobb, det är skola, det är trygghetsfrågor och integration.

Börjar det inte bli bråttom att samla er nu?

– Vi jobbar på det. Alliansledarna hade en planeringsdag i februari och varje vecka träffas vi och partisekreterarna för att arbeta gemensamt. Så kommer det vara fram till valet.

Hur är stämningen mellan alliansledarna?

– Den är väldigt god. Även om det är nya partiledare så har våra partier en vana att samarbeta. Det finns en trygghet, vilket också gör att partierna känner friheter att gå ut och ta egna positioner. Det är nyttigt att man tänjer lite på samarbetet när man sitter i opposition, så länge man har i bakhuvudet att man måste kompromissa.

Umgås ni privat?

– Ja det händer.

Du och Ebba Busch Thor har barn i ungefär samma ålder. Träffas ni med barnen ibland?

– Ja det har vi gjort. Jag var hemma hos Ebba efter jul så våra barn fick umgås lite. Vi i Alliansen är kollegor men det finns stunder då vi umgås privat med våra familjer också. Vi fikar, pratar, spelar fotboll på gräsmattan eller åker pulka med barnen.

Nyligen dömdes en man för att ha skickat över 40 obehagliga mejl till dig. Får du motta mycket hot och hatmejl?

– Jag kommenterar av säkerhetsskäl inte sådana frågor. Men jag tror att alla som följer mig i sociala medier ser vilken hatisk stämning det är på sina håll. Det är klart att det också återspeglas i min mejlkorg.

Hur hanterar du det hatet?

– Man blir härdad efter tio år i nationell politik. Men det är klart, vissa saker går rakt in i hjärtat.

Som vad då?

– Det vill jag inte gå in djupare på. Men det har tyvärr blivit en del av den politiska verkligheten att få utstå sådana här saker. Jag väljer att inte lägga så mycket fokus och tid på det utan på det som är mina arbetsuppgifter. Att utveckla politiken, att debattera, att inte tystas utan fortsätta vara en aktiv politiker i debatten och att våga ta tag i kontroversiella frågor.

Hur kommer den politiska situationen se ut efter valet 2018?

– Jag är en vinnarskalle så jag har en tydlig målsättning att Centerpartiet ska öka och att Alliansen får egen majoritet.

Kan du se ett scenario där ni sitter i minoritet och regerar med passivt stöd från SD?

– Jag är inte beredd att sitta i regeringsställning med ett aktivt stöd av Sverigedemokraterna, eller samarbeta med Sverigedemokraterna för att sitta i regeringsställning. Men om Alliansen är större än de rödgröna, det vill säga att vi har en relativ majoritet, då känns det självklart för mig att Alliansen bildar regering.

Tre snabba i halvtid

Vad har varit jobbigast för ditt parti sedan valet?
– Att förlora regeringsmakten och den mycket kaotiska höst som följde, med decemberöverenskommelsen och hur Sverige ska styras framåt. Det var en väldigt tuff tid.

Hur är läget för ditt parti just nu?
– Jag tycker att det känns bra. Det är stabilt på eller över valsiffrorna. Det är en positiv känsla och vi har stärkt oss som bästa parti i jobbfrågan, i integrationsfrågan och i miljöfrågan.

Vad skulle du säga är den största politiska utmaningen för Sverige framöver?
– Helt klart integrationsutmaningen. Hur vi ska få fler killar och tjejer som kommer nya till vårt land att lära sig svenska och komma i arbete och in i samhället? Det är den i särklass viktigaste frågan framåt.